De geschiedenis van Mondiale (6/6)

De firma Mondiale bestaat bijna 100 jaar. Maar wist u dat onze ontstaansgeschiedenis nog veel verder reikt? Tot in 1860 om precies te zijn. Toen familiebedrijf Fondu in Vilvoorde mee de metaalnijverheid op onze landkaart zette. Sinds 1921 draagt deze firma de naam Mondiale.

Decennialang was Vilvoorde het kloppende hart van de Mondialisten. Dit is de merkwaardige en mooie historie van Mondiale, voor u opgetekend in een 6-delige mini-serie.

DEEL 6: 1989 tot nu

Na het faillissement in december 1989 gaven de Mondialisten hun geliefde bedrijf niet zomaar op. De inboedel werd overgenomen door de Nederlandse maatschappij Harry Vraets Machinery (HVM). Na zorgvuldig marktonderzoek besliste men de wisselstukken te behouden en een kleine productie op te starten van de CELTIC en de GALLIC reeksen.

Wereldwijd waren er nog genoeg bezitters van Mondiale werktuigmachines. Die konden een gespecialiseerde onderhouds- en herstellingsdienst goed gebruiken. Zo werd in 1990 Mondiale NV opgericht op de oorspronkelijke site in Vilvoorde. Kort nadien verhuisde het bedrijf naar Peutie.

Vader Guido en zoon Karel Dierick blazen Mondiale nieuw leven in.
Vader Guido en zoon Karel Dierick blazen Mondiale nieuw leven in.

Specialist in tweedehandsmachines

Niet lang daarna begon Mondiale NV zich toe te leggen op de aankoop, revisie en verkoop van tweedehandsmachines. En dat niet alleen van Mondiale machines. De firma verhandelde nu ook Oost-Europese en Aziatische modellen.

Mondiale herleefde. Begin jaren ‘90 telde de firma een 20-tal arbeiders en technici, grotendeels rasechte Mondialisten. Algemeen Directeur was Guido Dierick, die dat nog jarenlang zou blijven, tot zijn zoon Karel definitief de fakkel overnam.

Het gat in de occasiemarkt

Tussen 1990 en 2001 leidden Guido en Karel samen Mondiale. Ze vonden wel degelijk het gat in de occasiemarkt door zich op te werpen als expert-handelaar. Zo boden ze een uitstekende klantenservice en dienst naverkoop voor tweedehandsmachines. Mét garantie, wat uniek was in de branche.

De occasies kregen bij Mondiale een totale revisie en werden zorgvuldig bij de klant afgeleverd en geïnstalleerd. Desgewenst kreeg de koper er zelfs een professionele opleiding bij. Mondiale was gespecialiseerd in oude installaties aanpassen aan de geldende veiligheidsnormen en conform de nieuwe CE-wetgeving. Het bedrijf mocht zich ondertussen de vaste onderhouds- en hersteldienst noemen van vele klanten.

Verder kwam Mondiale ook tegemoet aan de groeiende vraag naar CNC-machines in die tijd. Daarvoor investeerde de firma in het up-to-date houden van de technische know-how. Vader en zoon wisten zo de omzet van het nieuwe Mondiale op een gezond niveau te houden.

De nieuwe Mondiale site langs de Gentsesteenweg in Zele
De nieuwe Mondiale site langs de Gentsesteenweg in Zele

Mondiale nu: 100 jaar expertise

Door uitbreiding van het tweedehandspark en een nieuwe Mondiale-lijn trok het bedrijf in 2007 richting het Oost-Vlaamse Zele, naar een ruime locatie langs de Gentsesteenweg. Hier kent Mondiale haar definitieve vestiging, tot op vandaag nog steeds onder leiding van de ervaren CEO Karel Dierick.

Anno 2019 blikt Mondiale fier terug op 100 jaar kennis en expertise. De firma is nog steeds gespecialiseerd in Mondiale draaibanken, freesmachines en kotterbanken. Ze onderhoudt, herstelt en reviseert gebruikte machines en is marktleider op de tweedehandsmarkt.

Daarnaast verdeelt ze nieuwe precisiemachines van buitenlandse partners, zoals het Zwiterse kwaliteitsmerk Schaublin. En ze blijft innoveren en succesvol inspelen op de nieuwste veranderingen in de markt.

Karel Dierick, CEO Mondiale bij een NORDIC 760
Karel Dierick, CEO Mondiale bij een NORDIC 760

Nieuwsgierig?

Nieuwsgierig naar wat wij te bieden hebben?

Al lang op zoek naar een werktuigmachine of bepaalde onderdelen?

Bij ons vindt u een zeer ruime stock aan machines en onderdelen.

Kom gerust langs in onze showroom en ons magazijn, elke werkdag van 8u tot 17u.

De geschiedenis van Mondiale (deel 1/6)

COBBAUT, J. (1997, 8 april). De occasiemarkt. Iedereen koopt gebruikte machines. Vraag & Aanbod, p.1, 3-5.

Schrijf je in op de nieuwsbrief

Wij houden ook niet van spam. Dus sturen we maar een paar keer per jaar. U kunt zich altijd uitschrijven wanneer u maar wilt.