De geschiedenis van Mondiale (deel 1/6)

De firma Mondiale bestaat bijna 100 jaar. Maar wist u dat onze ontstaansgeschiedenis nog veel verder reikt? Tot in 1860 om precies te zijn. Toen familiebedrijf Fondu in Vilvoorde mee de metaalnijverheid op onze landkaart zette. Sinds 1921 draagt deze firma de naam Mondiale.

Decennialang was Vilvoorde het kloppende hart van de Mondialisten. Dit is de merkwaardige en mooie historie van Mondiale, voor u opgetekend in een 6-delige mini-serie.

DEEL 1: 1860 tot 1894

Vilvoorde, anno 1860: een moderne industriestad in volle expansie en een belangrijke stopplaats langs de verbindingsas Brussel-Mechelen. Deze spoorlijn was de eerste van België en straffer nog: de eerste van het hele Europese vasteland. Dat trok menig ondernemend talent naar deze bloeiende stad.

Vilvoorde in de 19de eeuw
Vilvoorde aan de Zenne, 19e eeuw (postkaart) © Adelijn Calderon, vilvoordeanno.be

Jean-Baptiste Fondu, opmerkelijk ingenieur

Een daarvan was Jean-Baptiste Fondu, geboren in 1832. Hij was zoon van een slotenmaker en had het zelf tot ingenieur geschopt. Een bijzonder ambitieus man. Inventief en sociaalvoelend ook. En zeer gewaardeerd daarvoor, zelfs tot in de hoogste kringen van Parijs.

Fondu specialiseerde zich in spoorwegmateriaal, als uitvinder en producent. Zo zorgde hij voor vernuftige verbeteringen aan deuren, sloten, klinken, verlichting, veiligheidssystemen en koetswerk. Hij dokterde een systeem uit voor de tijdsregistratie van de nachtwakers. Hij ontwierp apparatuur voor de brandslangen op de trein.

The Fondu fabriek, voorloper van Mondiale

In zijn fabriek produceerde hij nagels, klinknagels, bouten, moeren en scharnieren. Daarnaast had hij ook nog een slotenmakerij én een werkplaats voor werktuigmachines. Dit laatste doet zeker een belletje rinkelen bij al wie het huidige Mondiale kent.

‘Fondu – Staadt, Fabrique de Matériel de Chemin de Fer’, zo luidde de eerste van vele benamingen. Maar deze fabriek bleef wel jarenlang gevestigd op eenzelfde plaats: in een oud Dominicanenklooster in de Lange Molenstraat, vlakbij de rivier de Zenne.

Mondiale was ooit de Fondu fabriek
Schets van de fabriek van J.B. Fondu rond 1890 © M. Stappers

De fakkel wordt doorgegeven

In 1894 trok Jean-Baptiste zich uiteindelijk terug uit de Raad van Bestuur. Een paar jaar later, hij is dan 69, zal hij emigreren naar Ohio in de VS. Ondertussen werd de fakkel overgedragen aan zijn 3 kinderen. Het bedrijf kreeg alweer een nieuwe naam: ‘Société en nom collectif Charles J.B. Fondu et Soeurs’.

Een nieuw tijdperk en een nieuw bewind… maar daarover leest u in het volgende deel.

Bron: STAPPERS, M. (1998). De Merkwaardige geschiedenis van een Vilvoords Metaalconstructiebedrijf – 1860-1989. Vilvoorde, Dupress Vilvoorde.

Schrijf je in op de nieuwsbrief

Wij houden ook niet van spam. Dus sturen we maar een paar keer per jaar. U kunt zich altijd uitschrijven wanneer u maar wilt.